Egy leendő néhai ...

Néhaiként az ember sokkal bölcsebb és magabiztosabb, hiszen már túl van az egészen...

A másik blog

Utolsó kommentek

  • Simon.Péter: @DanielClyburn: vidékiek és fővárosiak. :) (2017.01.15. 19:19) Jelek
  • Simon.Péter: @DanielClyburn: De az. Az UV nagyon hangulatos villamos volt, csak nem télen. (2017.01.10. 18:34) Kis pesti csoda
  • Simon.Péter: Akkor kénytelen leszek új blogot indítani "Egy volt leendő néhai visszaemlékezései" címmel. (2011.10.23. 21:40) Itt az idő!
  • Simone Lewis: Mi lesz a bloggal, ha elpusztul a világ? Akkor már nem leszel leendő. (2011.10.20. 14:12) Itt az idő!
  • GuloGulo: miért van, hogy az embereket jobban izgatja mi van az élet után, mint az, hogy mi van az élet előt... (2011.04.03. 23:06) A leendő néhaiságról
  • Utolsó 20

Kell az atom

2011.03.15. 21:27 - Simon.Péter

Címkék: atom történelem japán földrengés energia erőmű cunami fukushima

A japánoknak nincs szerencséjük az atommal, de közben szerencséjük van vele. Ha nincs a háborús vereség, vagy ha vereség van is, de nem ilyen brutális módon bekövetkező, akkor talán más ország lenne. Évtizedek alatt egy arra alkalmatlan helyen a semmiből létrehozták a világ egyik vezető ipari hatalmát. Többek között az atom miatt is. Elszántsággal, beengedve és megtanulva mindent, ami hasznos lehet a jövőben, hogy aztán jobban csinálják, mint hajdani mestereik.  Olyan mentalitással, ami elképzelhetetlen egy nyugati embernek. Értsd: áramkimaradások vannak, állandósult az élelmiszerhiány, akadozik a közlekedés, ahol megmaradt, de nincsenek lázongások,  nincs rablás és fosztogatás a kiürült városrészekben, sőt, akinek van és megteheti, felveszi az ingét és a nyakkendőjét, hogy dolgozni menjen, ha van hová. A többiek pedig türelmesen állnak a sorban és várják, hogy legyen enni - és innivaló.

Mindezt négy nappal a Japánt valaha ért legerősebb, világviszonylatban pedig ötödik legerősebb földrengés után (amiben nem dőltek össze a toronyházak és az atomerőművek) és egy statisztikailag ezerévente előforduló méretű cunami (ami már Japán felkészültségének is sok volt) után, egy bajban lévő atomerőmű képletes árnyékában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Négy fukushimai blokkban küzdenek azért, hogy a sugárzás, amennyire lehetséges, bent maradjon, vagy a lehető legkisebb mértékben jusson ki. Szó sincs Csernobilról (arra ez az erőműtípus alkalmatlan), úgyhogy az ebből biztosan hamar megszülető filmekben nem lesz világmegmentő hős, de hősök biztos lesznek, nem is kevesen. A kettesben a két másik blokkban történt robbanás után folyamatosan azon dolgoztak, hogy megelőzzék a robbanást. Nem sikerült, robbanás volt ott is, sőt, már az ötös, hatos blokkokban is a hidrogén feldúsulása ellen küzdenek. Evakuált százezrek az erőmű körül, légtérzár  felette. A legfrissebb hírek szerint a legújabb hősök éppen a négyes blokkban születnek - és reméljük, hogy nem halnak meg. Tűz kitörését próbálják meggátolni, vagy egy már kitört tüzet oltani, nem világos a legújabb hírek alapján. Ha valami hasonlatossá teheti ezt az esetet a csernobilihez, akkor az egy komoly tűz, mi az atmoszférába juttatja mindazt, aminek a benntartásáért küzdenek napok óta.

Mindezek után - vagy inkább még közben - jön egy japán és azt mondja Oslóban, egyenesen bele a tévébe, hogy kell az atom.

"Szerintem nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen harcolni a globális felmelegedés ellen az atomenergia nélkül."

Ennek a japánnak bizony igaza van. Nem is érdemes kiszámolni, hogy egy atomerőművet hány fosszilis tüzelőanyagot használó erőmű pótolhatna. Vagy mennyi napelemtábla és szélerőmű kellene helyettük. Rengeteg. 

Ha pedig kell, akkor legalább most érdemes ízlelgetni, mi is az a konténment, a forralóvizes reaktor (ezért nem lesz második Csernobil), mi a zónaolvadás, a reaktortartály, miért lesz egyszer csak ott hidrogén, ami aztán felrobban.

Mindezek mellett pedig érdemes követni az eseményeket, lehetőleg ott, ahol nem Csernobiloznak, hanem az elérhető információk alapján leírják, hogy mi történik pontosan.

Kell az atom. Egyelőre nincs más.

A bejegyzés trackback címe:

https://leendonehai.blog.hu/api/trackback/id/tr802742710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GuloGulo 2011.04.03. 22:23:08

A végével nem értek egyet. Épp ma olvastam (igaz,h az indexen), hogy az atomerőművek fűtőanyaga kifogyóban van. Illetve az olcsó fajta, amit a leszerelt atomfegyverekből hasznosítanak. szóval a bányászott, dúsított urán drágasága miatt, kevésbé lesz költséghatékony.
A másik, hogy jelenleg 442 blokk üzemel világszerte, további 65 épül. A meglévők kb 2/3-a 25 évnél idősebb. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy statisztikailag nem megnyugtató.
A globális felmelegedésnek meg már úgyis lőttek. Lehet,h nem lenne hülyeség pl Paks hosszabításának a költségét megújulókra költeni. Nem számoltam utána, de lehet, h megérné.


süti beállítások módosítása