Egy leendő néhai ...

Néhaiként az ember sokkal bölcsebb és magabiztosabb, hiszen már túl van az egészen...

A másik blog

Utolsó kommentek

  • Simon.Péter: @DanielClyburn: vidékiek és fővárosiak. :) (2017.01.15. 19:19) Jelek
  • Simon.Péter: @DanielClyburn: De az. Az UV nagyon hangulatos villamos volt, csak nem télen. (2017.01.10. 18:34) Kis pesti csoda
  • Simon.Péter: Akkor kénytelen leszek új blogot indítani "Egy volt leendő néhai visszaemlékezései" címmel. (2011.10.23. 21:40) Itt az idő!
  • Simone Lewis: Mi lesz a bloggal, ha elpusztul a világ? Akkor már nem leszel leendő. (2011.10.20. 14:12) Itt az idő!
  • GuloGulo: miért van, hogy az embereket jobban izgatja mi van az élet után, mint az, hogy mi van az élet előt... (2011.04.03. 23:06) A leendő néhaiságról
  • Utolsó 20

A leendő néhaiságról

2011.01.21. 21:06 - Simon.Péter

Címkék: történelem emlék ember abszurd bölcs néhai

 

Egyszer mindannyian néhaiak leszünk, ami egyfelől a legbiztosabb dolog, amit állíthatunk, másfelől egyike a legnyugtalanítóbb és legmegnyugtatóbb dolgoknak. Nyugtalanító, mert néhaiként rengeteg kellemes dolgot már nem tehetünk meg, ami azelőtt nem okozott különösebb nehézséget és megnyugtató, mert sok kellemetlenség sem fog megtalálni minket, amelyek eddig megtaláltak. A néhaiság önmagában tehát az egyik legbiztosabb állapota az embernek, amelyet mindannyian átélünk majd. Illetve áthalunk.

Néhaivá válni más okokból is egyszerre jó és rossz. Jó, mert egy néhai általában – eltekintve a történelem néhány elvetemült néhaijától – jó és szimpatikus. Az emlékezetekben a legtöbb hétköznapi néhai csupa jóság és kedvesség, csupa szeretet és gyengédség, megannyi szép – valójában megszépült – emlék. A vele kapcsolatos emlékek megszépülése a néhaiság természetes velejárója. A megszépülés folyamata a néhaiság kezdetekor indul, esetleg, ha a néhaiság bekövetkezése előre látható, akkor kicsit előbb. Ez a folyamat elér egy csúcspontot, majd ezen a ponton elkezdődik egy másik folyamat, a feledés. A feledés nem okozza a megszépülés visszafordulását, idővel csak annak konkrétumait homályosítja el. A megszépült emlékek egyre halványabbak, és ami a végén megmarad, az maga a megszépülés, majd néhány generáció elmúlásával már az sem. Láthatjuk, hogy a néhaiság összes velejárója legfeljebb csak néhány következő generációra van hatással.

Amint elértük ezt az állapotot, már nem fog számítani, hogy az jó-e vagy rossz, mivel néhaiként tökéletesen értelmetlenek és gondolattalanok is leszünk, amivel együtt jár, hogy nem fogjuk tudni, mi a jó és mi a rossz, mivel tökéletesen semmilyen lesz minden. Így tehát most sikeresen megcáfolódott a teljes eddigi okfejtés a néhaiság lényegéről.

Annyi azért tanulságul levonható, hogy mivel néhaiként már minden mindegy lesz, nem is érdemes ezzel az egésszel tovább foglalkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://leendonehai.blog.hu/api/trackback/id/tr1002603779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GuloGulo 2011.04.03. 23:06:34

miért van, hogy az embereket jobban izgatja mi van az élet után, mint az, hogy mi van az élet előtt? (pedig ugyanaz)
Szegény gyermekemről még emlékeim sincsenek, annyira nem létezik szegénke. De sebaj, egyszer majdcsak megszületik. :)


süti beállítások módosítása