Egy leendő néhai ...

Néhaiként az ember sokkal bölcsebb és magabiztosabb, hiszen már túl van az egészen...

A másik blog

Utolsó kommentek

  • Simon.Péter: @DanielClyburn: vidékiek és fővárosiak. :) (2017.01.15. 19:19) Jelek
  • Simon.Péter: @DanielClyburn: De az. Az UV nagyon hangulatos villamos volt, csak nem télen. (2017.01.10. 18:34) Kis pesti csoda
  • Simon.Péter: Akkor kénytelen leszek új blogot indítani "Egy volt leendő néhai visszaemlékezései" címmel. (2011.10.23. 21:40) Itt az idő!
  • Simone Lewis: Mi lesz a bloggal, ha elpusztul a világ? Akkor már nem leszel leendő. (2011.10.20. 14:12) Itt az idő!
  • GuloGulo: miért van, hogy az embereket jobban izgatja mi van az élet után, mint az, hogy mi van az élet előt... (2011.04.03. 23:06) A leendő néhaiságról
  • Utolsó 20

Több ilyen már tényleg nem lesz,

2017.03.21. 22:51 - Simon.Péter

jelek.JPG

amikor így rámozdulok egy előadóra és arról szól az egész. De komolyan! Csakhát van, hogy hatással van rám. Ilyen volt Jain. És ilyen ez a Stromae művésznevű belga is. (szintén "érdekes" életútja van, kilencéves volt, amikor apját Ruandában megölték) Amíg Jain csak jó úton haladó aspiráns a világsztárságra, addig Stromae már "készen van" a maga sokmillió eladott lemezével és a lassan 500 milliót közelítő nézettségével, ahol a legnépszerűbb klipje tart. Egyedi, hatásos és szintén vitathatatlanul tehetséges.

 És ha már neten megismerhető sztárok: íme az egyik legjobb alkotása, ami a netes megosztóoldalakról szól. Kicsit egyszerű, kicsit sablonos, mégis az egyre hízó, az ember életében mindent felzabáló csivitelő madárka elég szemléletes metafora és túlmutat a Twitter-jelenségen. Mindez a Carmenre épülő dallamvilággal. Az előadó franciául énekel, de angol felirat van hozzá. (megtalálható a dal a klip nélkül magyar felirattal is)

Elég erős klip, főleg a vége, de ha már erős, a rákról szóló talán még erősebb, csak másképp. Ez nem az, amit többször is szívesen néz meg az ember, mégis nehéz lesz elfelejteni. És ez is a tehetséges előadó egyik ismérve. Vagy megunhatatlant csinál vagy felejthetetlent. Neki mindkettőből akad néhány, ez a klip az utóbbira jó példa:

És arra is jó példa ez, hogy egy minden mást kizáró, jó hangzású fejhallgató és egy kellően nagy és kellően közelről bámult monitor mennyire képes felerősíteni egy ilyen klip hatását. (vagy csak nálam van ez így?)

És hogy legyen egy, ha nem is vidám, de nem ennyire letaglózó példa is a végére, íme egy kreatív előadás, aminek az alapja egy jó ötlet, amit aztán divatosan szólva "kimaxoltak". A két arc váltakozását mindig követi a fények és a környezet változása is, és hozzá még pár apró, jól működő ötlet a koreográfiában. Ezek hiába lennének jók, ha nem lenne jó alap hozzá maga a zene. Annak ellenére, hogy a kliphez nincs (más formában egyébként van) angol felirat, franciául is szórakoztató. Ez az az eset, amikor a nyelv hangzása is ad még valami megmagyarázhatatlan pluszt az előadáshoz. A franciául értők helyzetébe sajnos nem tudom beleélni magam, hogy úgy milyen...

 Több előadót, remélem, már nem fogok ide citálni, elég volt ez a két, egészen más stílusú példa. A "jútúberség" és a közösségi oldalakon való létezés világa meg túl hosszú téma lenne önmagában is, így az most nem fér ide. Talán legközelebb. Esetleg utána eggyel. Vagy kettővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://leendonehai.blog.hu/api/trackback/id/tr6712348277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása